PIENOISMALLIHARRASTUKSEN ALOITTAMINEN

Oletko aloittelemassa pienoismalliharrastusta tai palaamassa harrastukseen pitkän tauon jälkeen? Lue lisää mitä tarvitset päästäksesi alkuun!

Kaikki meidän myymämme tuotteet ovat koottavia pienoismalleja - eli ne vaativat kokoamista ja maalaamista. Pienoismalliharrastus on mukava harrastus jonka parissa vierähtää aika mukavasti - ja lopputuloksena on valmis ja näyttävä pienoismalli. Harrastus vaatii hieman sorminäppäryyttä ja kärsivällisyyttä mutta tarjoaa mahdollisuuden olla luova ja perehtyä rakentamaansa kohteeseen hieman syvällisemmin.

Mitä tarvitset päästäksesi alkuun?


Itse pienoismalli

Itsestäänselvää ehkä, mutta kannattaa valita malli jonka aihe kiinnostaa itseä. Jos haluaa aloittaa vähän pienemmällä projektilla, niin 1/72 mittakaavan lentokone on varma valinta. Hieman näyttävämmän kokoisen ja yksityiskohtaisemman mallin saa yleensä 1/48 mittakaavan lentokoneella. Tankeissa 1/35 on yleisin mittakaava mutta niitä löytyy myös kompaktimmassa 1/72 mittakaavassa. Autoissa 1/24 tai 1/25 mittakaava on yleisin. Pienoismalleissa on myös paljon eroa kuinka haastavia ne on rakentaa - erot yleensä syntyvät osien sopivuudessa, yksityiskohtien määrässä ja kuinka uskollisesti malli edustaa esikuvaansa.

Tarjolla on myös aloituspakkauksia joissa on mallin lisäksi muutamia perustarvikkeita kuten liimaa, maaleja ja sivellin. Myös malleja joita on helpotettu kokoamisen osalta - eli eivät välttämättä tarvitse liimaa kasaamisessa - on myös tarjolla.

Näitä malleja löydät sivuitamme täältä:
https://www.harrasteassa.fi/tuoteryhma/1543376

Periaatteessa kuitenkin mikä tahansa malli käy harrastuksen aloittamiseen, mutta on silti hyvä idea kysellä vinkkejä meiltä tai muilta harrastajilta mistä kannattaa lähteä liikenteeseen.

Muoviliima

Mallit kootaan muoviliimalla, joka sulattaa pinnat yhteen. Liimoja on koostumukseltaan muutamaa eri tyyppiä mutta toimintatapa on sama. Lisää liimojen eroista voit katsoa videolta: https://youtu.be/1pV7Qr87KyI

Liimoja löydät täältä:
https://www.harrasteassa.fi/haku?form_token=search&q=muoviliima

Perustyökalut

Muutama perustyökalu on hyvä olla käden ulottuvilla, kuten sivuleikkurit, veitsi, hiomatikkuja, pinsetit, siveltimiä ja hyvä alusta jonka päällä työskennellä. Tarjolla on myös settejä joissa on yleisimmät tarvittavat työkalut helposti yhdessä paketissa. Lisää tietoa eri työkaluista löydät videolta: https://youtu.be/duCbzv6wLLU

Työkalut ja muut tarvikket löytyvät täältä:
https://www.harrasteassa.fi/tuoteryhma/1385674

Maalit

Akryylimaalit ovat yleisin pienoismallimaalityyppi ja ne on myös aloittelijaystävällisiä. Akryylimaaleista löytyy yleensä todella hyvä värivalikoima ja niitä on tarjolla ruisku- ja sivellinkäyttöön. Akryylimaalit ovat hajuttomia ja ohentaminen ja siveltimien puhdistus käy periaatteessa pelkällä vedellä, vaikka oma ohennin onkin suositeltavaa. Akryylimaalit kuivuvat nopeasti. 

Maalivalikoimamme löytyy täältä:
https://www.harrasteassa.fi/tuoteryhma/1542767

Hyvä maali sivellinmaalaukseen on esimerkiksi Vallejo Model Color-maalisarja.

Pienoismalliharrastukseen on tarjolla myös muita maalityyppejä - kuten emalimaaleja ja lakkamaaleja. Eri maalityyppejä ei kannata sekoittaa keskenään mutta akryylimaaleja on turvallista maalata hyvin kuivuneen lakka- tai emalimaalipinnan päälle.

Vinkkejä ensimmäisen mallin rakentamiseen

Mikäli haluat oppia lisää pienoismallirakentamisesta käytännössä, YouTubesta löydät videosarjan jossa rakennamme mallin alusta loppuun. Videosoittolista löytyy osoitteesta:

https://www.youtube.com/watch?v=duCbzv6wLLU&list=PLCvkhJnzvBHAlY2NLbnxJ2xJF1yeoNX-C

Meidän YouTube-kanavalta löydät muutenkin paljon mielenkiintoista sisältöä ja vinkkejä pienoismalliharrastukseen.

Toivotamme sinulle hauskoja hetkiä pienoismalliharrastuksen parissa!